Khamis, 17 Mei 2012

Part 1: Buat Blog SIMPLE, MUDAH & MENARIK

Assalamualaikum 
Salam Sejahtera, Salam 1 Dunia


Kali ni, gue nak share kat korang cara buat blog secara ringkas, mudah dan menarik. Tak perlu fenin-fenin, hantok kepala kat meja..hehehe just ikut jer tutorial ni, menjadi punyalah.

Oh ya sebelum kita teruskan, korang dah ada akaun google belum? so kalau belum korang daftar la dulu ya, di www.gmail.com
Selepas korang dah daftar akaun google, korang masuk ke www.blogger.com


Page 1


Selepas korang masuk ke website blogger, korang click get started


Page 2




1. CREATE A GOOGLE ACCOUNT

Email Adress: 
:: masukkan alamat email anda 
:: alamat email gmail yang telah dibuat

Retype Email Adress:
:: masukkan semula alamat email korang tadi

Enter a Password:
:: isikan kata laluan ikut suka korang, at least mesti 8 huruf/ nombor
:: contoh: 12345678 atau abcdefgh

Retype Password:
:: isikan kata laluan korang sekali lagi

Display name:
:: masukkan nama anda, nama samaran pun boleh

Email Notifications:
:: click kat kotak kecil tu

Birthday:
:: masukkan tarikh lahir korang (mm/dd/yy)

Word Verification:
:: isikan semula huruf yang tertera dalam kolum

Acceptance of Terms:
:: korang baca dulu terma dan syarat, so kalau malas nak baca click je kat box kecil

Lastly korang klik Continue


2. NAME YOUR BLOG


Page 3



Blog Title:
:: masukkan nama blog anda
:: contoh: suka hati hang

Blog Adress URL:
:: masukkan alamat blog korang, ikut kemahuan korang
:: contoh: sukahatihang@blogspot.com

Kemudian klik Continue


3. CHOOSE TEMPLATE/ PILIH TEMPLATE


Page 4


:: pilih salah satu template yang korang suka. Ala, kalau korang tak minat pon klik je mana-mana template dulu. Nanti boleh ubah semula. Lepas tu, korang klik continue


Page 5


Nahh, blog korang dah siap. Mudahkan. Entri yang seterusnya aku akan tunjukkan cara-cara tukarkan template kepada yang lagi menarik. Nantikan entri seterusnya. Selamat mencuba



0 Ulasan:

Catat Ulasan

Langgan Catat Ulasan [Atom]

Pautan pada catatan ini:

Buat Pautan

<< Laman utama